Osteopathie

Osteopathie is een behandelmethode die zich richt op de lichamelijke balans en beweeglijkheid van het paardenlichaam. Dit natuurlijke evenwicht van het lichaam kan door veel verschillende oorzaken uit balans raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
*je paard heeft vastgelegen in de stal
*een acuut trauma zoals een val
*verkeerde training of te vroege/te zware belasting
*slecht passend harnachement
Maar ook ogenschijnlijk onschuldige dingen zoals een paard dat rolt op de wei, waarbij een blokkade veroorzaakt wordt, of je paard struikelt een keer tijdens het lopen.

Bij de naam osteopathie, waarbij ‘osteo’ verwijst naar botten en ‘pathos’ naar ziekte, wordt al snel gedacht dat osteopathie enkel betrekking heeft op het skelet.
Uiteraard wordt er bij osteopathie naar het skelet gekeken, maar er wordt ook naar het paardenlichaam in zijn geheel gekeken, naar alle systemen die betrekking hebben op de natuurlijke beweging en de balans van het paardenlichaam. Naast het skelet houdt dit onder andere in;
*gewrichten
*pezen en spieren
*organen
*bloedvaten en zenuwstelsel

Wanneer er een disbalans in het lichaam is, wordt er altijd gezocht naar de oorzaak. Je kunt het lichaam zien als een keten van verbonden tandwielen. Wanneer er ergens een tandwiel stroef loopt, of vastgelopen is, heeft dit zijn uitwerking op het volledige lichaam, er vormt zich een blokkade. Aan mij de taak om dit tandwiel te achterhalen en te corrigeren. Worden namelijk enkel de symptomen behandeld, maar niet het vastgelopen tandwiel (de blokkade) dan zullen de klachten binnen afzienbare tijd weer terugkeren.  Enkel door de oorzaak weg te nemen kan de balans in het lichaam weer hersteld worden.

Het checken van de beweeglijkheid van de botjes van de voorknie.

Na het opheffen van een blokkade moet het lichaam zich altijd even herstellen. Een deel dat vast heeft gezeten is weer los, een gewricht is beweeglijker, de spierspanning is op sommige plaatsen veranderd, er komen afvalstoffen vrij, enz.
Daarom is het erg belangrijk om je paard na de behandeling een aantal dagen vrij te geven om te herstellen en gewend te raken aan dit nieuwe gevoel. Hoe lang dit duurt en een advies om de training weer op te bouwen is afhankelijk van hetgeen ik heb behandeld.
Na de behandeling dien je er wel rekening mee te houden dat je je paard een aantal dagen niet mag rijden.