Hirudotherapie / medicinale bloedzuigers

Ik moet toegeven, als je niet bekend bent met deze vorm van behandelen, klinkt een geneeskundige behandeling door middel van bloedzuigers best raar. Ondanks dat bloedzuigers al van voor onze jaartelling worden ingezet voor een breed scala aan klachten zijn ze in de westerse geneeskunst nog niet heel erg bekend.
Deze onbekendheid, samen met het feit dat bloedzuigers in eerste instantie enge glibberige wormpjes lijken, schrikt een deel van de mensen toch af. Begrijpelijk, maar super zonde! Ondanks dat ze bij de eerste kennismaking misschien een beetje eng zijn, hebben bloedzuigers fantastische genezende eigenschappen!

Ze lijken donkerbruin/zwart van kleur, maar wanneer ze zich volzuigen en groter worden zie je dat ze eigenlijk hele mooie kleuren hebben!

Wanneer de bloedzuiger wordt geplaatst op het te behandelen gebied, zuigt hij zich vast en bijt hij vervolgens in de huid. Dit proces is nagenoeg pijnloos. Het is te vergelijken met de prikkel die je voelt wanneer je aan een brandnetel komt. Door de pijnstillende stoffen in het speeksel van de bloedzuiger is dit irritante prikje echter van korte duur.
Naast een pijnstillend effect heeft het speeksel ook een ontstekingsremmende werking, gaat het de bloedstolling tegen en bevat het een veelvoud aan medisch werkzame stoffen die tijdens het zuigproces aan het paard worden afgegeven. Je kunt een bloedzuiger dus zien als een natuurlijke mini-apotheek.

Behandeling bij een pony met chronische hoefbevangenheid

Bloedzuigers zijn in te zetten bij veel verschillende klachten/aandoeningen/blessures waaronder;
*peesblessures en ontstekingen
*artritis, artrose, spat
*hematomen (bloeduitstortingen)
*gallen, piephak, einschuss
*hoefbevangenheid, hoefkatrolontsteking
*zomereczeem, mok
*problemen bij de wondgenezing of met littekens
en nog veel meer…
(staat de klacht van jouw paard er niet bij, of twijfel je of bloedzuigers jouw paard kunnen helpen? Neem dan even contact op, dan kijk ik graag wat de mogelijkheden zijn. )

De bloedzuigers die ik gebruik voor de behandelingen komen uit Duitsland en worden daar onder zeer hoge kwaliteitsstandaarden speciaal voor medische doeleindes gekweekt. Alleen op deze manier kan de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd worden.

Het verschil in grootte van de bloedzuiger voor en na de behandeling