Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is een holistische behandelmethode die voorkomt uit de osteopathie. De behandeling is geschikt voor zowel gezonde paarden als paarden met klachten.

In het lichaam zijn verschillende pompen aan het werk. Het hart pompt bloed, de longen pompen zuurstof en het craniosacraal systeem pompt hersenvocht van het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum).
Om de hersenen zitten vier hersenvliezen met daartussen een kleine ruimte. Het verlengde van deze vliezen strekt zich uit om het ruggenmerg heen tot aan het heiligbeen. In de ruimte tussen deze vliezen stroomt het hersenvocht.
Dit hersenvocht wordt ververst en rondgepompt door een systeem diep in de hersenen. Dit gebeurt ritmisch, het zogenoemde craniosacrale ritme. Dit ritme golft door het hele lichaam en daardoor beweegt van alles mee; bindweefsel, organen, spieren, bloedvaten, zenuwen etc.

Het is belangrijk dat het craniosacrale ritme ongestoord kan blijven doorstromen. Na een trauma of ongeval zal het lichaam zich in eerste instantie zelf herstellen, op zowel fysiek als emotioneel niveau.
Soms is echter zo dat het trauma te groot is, of telkens herhaalt wordt, waardoor het lichaam niet meer in staat is om dit zelf te herstellen. Dit uit zich in blokkades waarbij het craniosacrale ritme niet meer ongestoord kan doorstromen.

Volledige ontspanning tijdens de behandeling

Hierbij kan craniosacraal therapie helpen. Ik ga het craniosacrale ritme van het paard af en voel waar hierin verstoringen en blokkades zijn. Dit kan zowel op lichamelijk als emotioneel vlak zijn.
Deze verstoringen en blokkades ga ik door middel van craniosacrale therapie verhelpen. Ik leg mijn handen op de blokkades en kijk of ik de doorstroming weer op gang krijg.
Paarden kunnen reageren op deze behandeling. Wanneer een blokkade losgemaakt wordt kan dit voor het paard vreemd aanvoelen en kan het paard even iets onrustig worden in het begin.
Zodra de doorstroming weer op gang komt, volgt er bij het paard een ‘release’, de spanning komt er even uit. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in gapen, likken, kauwen, briesen of even diep zuchten. Wanneer de blokkades verholpen zijn komt het paard in een diepe ontspanning terecht. Op dit moment ervaart het paard een grote innerlijke rust.

Door het verhelpen van de blokkades wordt het zelf herstellend vermogen van het paard gestimuleerd en krijgt het immuunsysteem een boost. Doordat dit voor het paard soms wat vreemd kan voelen de eerste paar dagen, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er 3 dagen na de behandeling niet gereden mag worden.